Hoppa till huvudinnehållet

Plast är = polymerer + tillsatser

 

Plasten som används inom formsprutning är termoplaster och termoplast är ett samlingsnamn på plast som blir formbar efter uppvärmning och de går att återvinna och forma igen. De vanligaste förekommande termoplasterna är polyeten, polypropen och polystyren. Möjligheten till att återvinna termoplast gör det även mer miljövänlig än exempel härdplast och andra material och det finns även plaster som är biobaserade och nedbrytningsbara.

 

Termoplaster får fördelar och ersätter andra material eftersom de har kombinationer av egenskaper som inte finns hos andra material såsom;

 

Låg densitet, korrosionshärdiga, transparens, elektriskt isolerande, bra infärgningsmöjligheter, ingen efterbehandling, stora möjligheter att integrera funktioner och att massproduktion kan ske kostnadseffektivt.

Exempel på stora användningsområde för plast är;

Fordon, sjukvårdsmaterial, vitvaror och elektronik såsom datorer mm

 

Formteknik i Gislaved formsprutar/producerar från ca 20-30 olika grund sorters plast. Men betydligt mer om man räknar med att det finns hundratals olika varianter på varje grundsort av termoplast. Exempel på några av de plaster vi producerar i är. ABS, PC, HDPE, PP, PA, PEI, POM, TPE, TPU, PMMA, PPS, PBT, PK, PS, PPO mm.

 

Kontakta Formteknik i Gislaved så hjälper vi dig med materialvalet, utforma din plastdetalj, tillverka verktyget och formspruta detaljen.